L. DE GUINDOS: Španielsko pomoc zahraničia "momentálne" nepotrebuje

10.04.2012 Celý región

Madrid 10. apríla (TASR) - Španielsko finančnú pomoc zo zahraničia "momentálne" nepotrebuje, povedal dnes španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos v reakcii na zvyšovanie tlaku zo strany trhov na ekonomiku krajiny. Ten rastie napriek tomu, že Madrid v týchto dňoch oznámil ďalšie škrty vo výdavkoch.

Vláda v pondelok informovala, že plánuje ušetriť v rozpočte ďalších 10 miliárd eur, pričom úspory by sa mali týkať sektorov zdravotníctva a školstva. Tieto úsporné opatrenia nasledujú po balíčku škrtov v hodnote 27 miliárd eur oznámenom 30. marca, keď vláda schválila rozpočet na tento rok.

Ani rozsiahle úsporné opatrenia trhy nepresvedčili. Výnos 10-ročných dlhopisov španielskej vlády sa dnes na sekundárnom trhu zvýšil na 5,82 % z 5,74 % vo štvrtok (5. 4.). Riziková prirážka na španielske dlhopisy voči referenčným nemeckým dlhopisom je na úrovni 4,11 percentuálneho bodu, čo je najviac od nástupu novej španielskej vlády vlani v decembri.

Príčinou rastu úročenia španielskeho dlhu sú obavy týkajúce sa toho, do akej miery je Madrid schopný znížiť rozpočtový schodok, rovnako ako pokles dôvery na globálnych finančných trhoch v dôsledku slabých makroekonomických údajov z USA zverejnených v piatok (6. 4.). Keď sa medzinárodní investori obávajú o globálny rast, sťahujú svoje peniaze z rizikovejších aktív, medzi ktoré patria aj španielske vládne dlhopisy.

Podľa ministra hospodárstva však napriek tomu Španielsko o prípadnej pomoci neuvažuje. "Samozrejme, že vládu vysoké náklady spojené s financovaním dlhu znepokojujú," povedal Luis de Guindos, no dodal, že "Madrid pracuje na tom, aby sa situácia čo najrýchlejšie vrátila do normálu".

Informovali o tom agentúry DPA a AP.
 

Vyberte región